Země původu:
Japonsko
Město : Kagoshima
Chuť : Umami , intenzivní s trochou sladkostí ke konci , svěží , velice příjemná , výrazná , bez hořkosti
Kultivar : Saemidori
List : zářivě zelený , štíhlý
Gyokuro , je jedním z nejvyšších a nejkvalitnějších tříd japonských zelených čajů v Japonsku.
Tento zelený čaj je velmi speciální pochoutka ve městě Kagoshima.
Výroba Gyokuro Saemidori probíhá z lístků prvního jarního sběru.
Listy jsou ze vzácného kultivaru Saemidori , tyto lístky jsou brzy na jaře ručně sbírány z keřů pouze ty nejkřehčí listy a poté jsou pečlivě zastíněny před přímým slunečním zářením po dobu tří týdnů, aby vykazovaly stres na čajovníku , to aktivuje biochemické procesy v listech a vytváří sladší, jemnější čaj s vylepšenou chutí umami.
Tento proces má za následek to, že se v lístcích vytvoří více chlorofylu a kofeinu.
Stínování listů tohoto čaje také inhibuje fotosyntézu, takže rostlina musí přežít z vlastních živin.
Tím se mění chemické složení listů, snižuje se katechin (zodpovědný za hořkost) a extrahuje se L-Theanin, který zlepšuje jeho sladkost a aromatické vlastnosti.
Čajové lístky jsou velmi lehce napařeny a jemně roztříděny. Listy mají krásný vzhled a velmi výraznou chuť.
Tento druh Gyokuro je vyrobeno z kultivaru Saemidori, jednoho z nejvyhledávanějších japonských kultivarů pro svou jemnou a výraznou umami chuť z listů, které jsou pěstovány ve stínu .
Má intenzivní aroma, připomínající vůni čerstvě posečené louky.
Nálev čaje je zářivě žlutozelený. Chuť je velmi výrazná , příjemná , svěží a s umami .
Umami chuť u tohoto čaje je hluboká a zůstává silná i přes četné nálevy.
Gyokuro čaj má vysoké množství kofeinu a proto je známí jako silně povzbuzující čaj, který Vám dá energii na celý den .
Příprava: Ideálně do nádoby(konvička,gaiwan,šálek,miska) o obsahu cca 0,3 litru vložíme 5 – 6 gramů lístků čaje a zalejeme vodou o teplotě 60-70 stupňů.Po jedné minutě slejeme přes sítko do nádoby určené k pití.Opakujeme další nálevy tak dlouho dokud čaj vykazuje chuťové dispozice a tyto již sléváme inhed.
Uskladnění:
Uchovejte v suchém, chladném a stinném místě, v uzavřené nádobě.