Země původu:
Japonsko , Shizuoka
Kultivar : Blend
Chuť : velice příjemnou chut bez jakékoli hořkosti
List:
Zbaven řapíků a žilnatiny, v podchlazeném stavu rozemletý na prach, a následným prosíváním přes několik jemných sítek získává pudrovitý charakter. Nálev: Plný, hutný, temně trávovitě zelený, čajově ryzí.
Charakteristika:
Matcha Superior je vysoce kvalitní matcha bez jakékoli hořkosti , proto se hodí na každodenní pití , také se pije při japonském čajovém obřadu ČANOJU.
Jde o práškovou podobu odrůdy Gyokuro, která dává vzniknout trávově zelenému nálevu, který vyniká omamnou vůní a plnou, lehce nasládlou chutí s květinovou stopou a bez jakékoli hořkosti .
Pod tímto názvem se skrývá unikátní práškový čaj, který má za sebou tisíciletou historii, nejdříve se pil v Číně a od 12. století i v Japonsku. Nejčastěji se používá při japonském čajovém obřadu Čanoju.
Tato matcha z podzimní sklizně , se sklízí mezi začátkem podzimu a bílou rosou ve slunečním světle.
Podnebí této sezóny je mezi jarem a létem.
V tomto období sklizně je málo deště a je sucho , proto čajový list drží více jemnou vůni.
MATCHA je sušená dužina nejmladších lístků čajovníku je rozemletá na jemný prášek. Při výrobě matcha nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady, ani konzervační látky. Chlorofyl způsobuje čaji Matcha smaragdově zelenou barvu .
Je to druh zeleného čaje, který se od ostatních zelených čajů liší tím, že je čtyři týdny před sklizní zastíněn tak, aby se k němu dostalo minimum světla. To způsobí, že si rostliny čajovníku vynahrazují jeho nedostatek vydatnou produkcí chlorofylu. Po sklizení jsou čajové lístky rozemlety a pomocí prosívání přes několik dřevěných sítek se získává tento velmi jemný pudrový prášek.
Obsahuje vysoké množství teinu , třísloviny a flavonoidy.
Superior matcha má velice příjemnou chut bez jakékoli hořkosti.
Matcha má vysoké množství kofeinu a proto je známá jako silně povzbuzující čaj, který Vám dá energii na celý den .
Díky tomu všemu se Superior matcha hodí na každodenní pití a k čajovému obřadu .
Příprava čaje a dávkování: Zásadně dle individuálních potřeb,obvykle 3-5 g prášku zalijeme v misce 2 dcl teplé vody okolo 50 stupňů a ušleháme či rozmixujeme.Místo vody lze použít i mléko a můžeme dosladit medem.
Uskladnění:
Uchovejte v suchém, chladném a stinném místě, v uzavřené nádobě.